Bu yazımızda ülkemizde üretilen gıda ürünleri grubuna değineceğiz. Bu grupta yer alan ürünler nelerdir, bu ürünler için yatırım teşvik belgesi nasıl alınır konusuna değineceğiz.
Ülkemiz için vazgeçilmez yatırımlardan bir diğeride gıda ürünleri üretimine yönelik yatırımlardır. Başlıca ürünler; Sucuk, salam ve sosis, Bağırsak İşleme, Pastörize süt-Kısa ömürlü süt, Sterilize süt-Uzun ömürlü süt, Krema, Tereyağ, Yoğurt, Ayran, Peynir, Süt tozu, Peynir suyu tozu, Rekombine süt- Süt tozu sütü, Dondurma, Marmelât ve reçel, Salça, Hazır Yemek, Bitkisel Hamyağlar, Ham zeytinyağı ve prina yağı, Rafine yağ, Sapstokun işlenmesi, Margarinlik yağ ve margarin, Tahin, Un, İrmik, Mısır kurutma, Bulgur, Çeltik işleme, Mercimek işleme, Makarna ve Şehriye, Bisküvi, Ekmek, Şekerli Ürünler, Ezmeler, Kaplamalı şeker ürünleri, Lokum,cezerye, Tahin helvası,yaz helvası, Sakız (çiklet), Çikolata, Çikolatalı ve Kakaolu Ürünler, Karma Yem, Balık Yemi, Şarap Fabrikaları, Alkolsüz Gazlı İçecekler, Kolalar, Doğal Kaynak (Memba) Suyu, Maden Suyu olmak üzere sıralayabiliriz.
Yukarıda ismini yazmış olduğumuz ürünler için yatırım teşvik belgesi başvurusu yapılabilmektedir. Yatırım teşvik belgesi kapsamında sağlanan destekler yatırımın yapıldığı ile göre, yapılacak yatırımın değerine göre, yatırım kapsamında üretilecek ürüne göre değişmektedir. İlgili ürünler için ayrıca sanayi sicil belgesi alınabilir. Yatırımını tamamlayan firmalar sanayici ve imalatçı olduklarını gösteren kapasite raporu başvurusunu da ayrıca yapabilirler. Bu ürün gruplarında yer alan ürünleri ağırlıklı olarak yerli girdi kullanarak üreten sanayiciler yerli malı belgesi almak için başvuru yapabilir.